SD KART NEDİR? SD kart İngilizce’den dilimize geçmiş bir kelimedir. Aslı Secure Digital Memory Card olan SD kart bu kelimelerin baş harfleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Secure Digital Memory Card Türkçe’de “Güvenli Sayısal Hafıza Kartı” anlamına gelmektedir. Sd kart, her türlü dijital cihazlarda kullanılabilen bir depolama alanıdır. Telefonlarınızda, fotoğraf makinelerinizde, kameralarınızda SD kart kullanılabilmektedir. Kullandığınız cihazın kendi depolama alanı dışında veri kaydetme ve depolama alanı sağlamaktadır. Tabii ki dijital cihazlarda kullanılabilen bir kart olduğu için her nesne gibi SD kartta bozulabilir. Bu sebeple bu yazımızda SD kartınız, SD kart girişiniz çalışmazsa neler yapabileceğiniz hakkında yol göstereceğiz.
SD KART ÇALIŞMIYORSA NELER YAPILABİLİR?
- SD kartı kullandığınız dijital cihaz aracılığıyla bilgisayara bağlayın. Çalışmadığını düşündüğünüz SD kart bilgisayar üzerinden görülüyorsa ve tıkladığınızda “biçimlendir” uyarısı geliyorsa hata denetimi yaparak düzeltmeye çalışabilirsiniz. Bunun için “Bilgisayarım” butonuna tıklayın, SD kart sürücüsü üzerinde sağ tıklayarak özelliklere gidip “Araçlar” sekmesini açarak denetleme yapabilirsiniz. Bu işlemler ile hata düzeltilmiş olursa SD kartınız çalışır. Fakat başarılı olmazsa mecburen biçimlendirmeniz gerekecektir.
- SD kartınızı bir adaptor yardımıyla bilgisayara bağlamayı deneyin. Kartın görünüp görünmediğine bakın. Eğer görünmüyorsa bilgisayarınızın kart girişinde bir problem olabileceği olasılığına karşı, başka bir SD Kartı okutmayı deneyin.
- Bazı kart okuyucular ve kart yuvalarında gevşemelerden dolayı kartı sıkıştırmanız gerekebilir. Normalde taktığınızdan daha sert bastırarak kartı tam olarak oturtmayı deneyin.
Bios ayarlarında kart okuyucunun devre dışı olup olmadığını kontol edin. Aynı zamanda Bios sürümünüzün güncellenmemesi de kartın okunmamasına sebebiyet verir. Bu sebeple en yeni sürüme güncelleme yaparak tekrar deneyin.
- Eğer cep telefonunuz üzerinden kullandığınız SD Kart çalışmıyorsa bu her zaman kartın veya cihazın bozuk olduğu anlamına gelmez. SD Kart başka bir cihazda biçimlendirildiyse bu cihazı telefonunuz desteklemiyorsa da kart okunmaz. İnternet üzerinden kartınızın orjinal biçimlendirmelerine bakabilirsiniz. Eğer farklı ise bu biçimlendirmeler üzerinden formatlayabilirsiniz.
Tüm bu işlemleri yaptığınız halde SD kartınızı göremiyorsanız, cihazınızın SD Kart yuvası bozulmuş demektir. Bu problemden emin olduktan sonra cihazınızı tamire göndererek bu problemi çözebilirsiniz.