Kredi Kartı Bilgilerimin Çalınmasından Banka Sorumlu Mu?

kredi kartı başvurusu
   Son zamanlarda iyice çoğalan dolandırıcılık çeşitlerinin  bankacılığa da sıçradığını haberlerde medyadan da her gün izliyoruz. Telefonla arayarak bilgi alıp, hesaptan havale yaptıranlar , kredi kartı ile banka atm’ sinden kredi kartını kopyalayarak , kredi kartı kullananlar dolandırıcıların en çok yaptığı hırsızlıklardan olmuştur. En yaygın olarak kart kopyalama, internet üzerinden hesaplara girerek haksız kullanım, yapmaktalar. Her gün mağdur olan bir çok insan nasıl olduğunu bile anlamadan paralarından oluyor, zarara uğruyorlar. Peki kişilerin kredi kartı bilgilerinin çalınmasından banka sorumlu mudur?

Kredi kartı kopyalanması, dolandırıcılar tarafından atm de kart takılan bölmeye bir aparat yerleştirmeleri ile yapmaktalar , ucuza aldıkları bu aparatı takarak kartı kopyalar ve  böylelikle  haksız kazanç sağlamış olurlar. Genelde bankalar sorumluluk almaktan kaçarlar ancak bankacılık ile ilgili 5464 sayılı kanunun 8/3 hükmü şu şekildedir : ‘ Kart çıkaran kuruluşlar,kartların düzenli ve güvenli kullanımı ile bildirim,talep,şikayet ve itirazlara ilişkin gerekli tedbirleri almaya yönelik sistemi kurmak ve kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür’. Burada bahsedilen kanuna göre kartı çıkarmış olduğunuz bankalar, ATM nin güvenliğini sağlamaktan da sorumlu olduğu anlaşılıyor. Bu güvenliği sağlayamayan banka , kartı kopyalanan mağdur kişinin zararını karşılamaktan sorumludur. Ancak müşterilerin de git gide artan bu dolandırıcılık durumlarına karşı ATM lerde işlem yaparken dikkatli olmaları oldukça önemlidir. her zamankinden farklı bir durum sezinlediklerinde , kartları ATM de sıkışırsa Banka müşteri hizmetlerini hemen arayarak destek almalarında fayda olacaktır. Ancak müşteriler genelde kartlarının kopyalandığını fark edememektedir.

Günümüzde İnternet yoluyla alışverişin artması ile yine benzer durumları ve zararları internet alışverişlerinde başımıza gelebilmektedir. Bazen alışveriş yapanların dikkatsizliği bazen de , sistemin güvenlik duvarının yetersizliği benzer zararlara yol açmaktadır.

       5464 sayılı kanun 15/3 hükmü gereği ‘ Harcama belgesi düzenlemeksizin çeşitli iletişim araçları ile veya sipariş formu vasıtasıyla yapılan  mal ve hizmet alımlarındaki hukuka aykırı kullanımlardan kaynaklanan zararlardan kart hamili sorumlu tutulamaz ‘ şeklinde düzenleme ile birlikte kanunun ‘ Üye işyerleri 20. madde gereği harcama belgesi düzenlemeksizin çeşitli iletişim araçları yolu ile veya sipariş formu vasıtasıyla işlem yapılmasına olanak sağlamak üzere kuracakları sistemlerin güvenli bir şekilde çalışmasını temin etmekle yükümlüdür ‘ . bu iki kanun hükmüne göre yine olan zararı, güvenliği sağlayamadığı dolayısı ile banka karşılayacaktır. tabii ki müşterilerin de şifre koruma , açık sayfaları bırakmama gibi durumlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Yoksa sorumluluk ve zarar kendilerine , dikkatsizlik onlarda ise kalabilir.
Tagged: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir